بررسی نقش فراموشی فعال دانش بر چابکی سازمانی و مولفه های آن درکارکنان دانشگاه علوم پزشکی قم
کد مقاله : 1173-KNM
نویسندگان
محمد رضا محمدبیگی *1، میر علی سید نقوی2، ابوالفضل محمدبیگی3، وجه الله قربانی زاده2
1خیابان سراج خیابان اردیبهشت خیابان عنبرستانی پلاک 4
2دانشکده مدیریت و حسابداری- دانشگاه علامه طباطبایی- تهران، ایران
3دانشکده بهداشت- دانشگاه علوم پزشکی قم، قم، ایران
چکیده مقاله
پژوهش توصیفی حاضر با هدف بررسی نقش فراموشی فعال دانش بر چابکی سازمانی در کارکنان در دانشگاه علوم پزشکی قم در سال 1396 انجام شد.
روش کار: در یک مطالعه مقطعی تحلیلی، تعداد 124 نفر از کارکنان در دانشگاه علوم پزشکی قم به شیوه نمونه‌گیری تصادفی و مطابق فرمول کوکران انتخاب شدند. جهت گردآوری داده‌ها، از دو پرسشنامه استاندارد پرسشنامه چابکی سازمانی ژانگ و پرسشنامه فراموشی فعال دانش محمودوند و همکارانش و یک پرسشنامه محقق ساخته ویژگی های فردی استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده‌ها با آمار توصیفی و آمار استنباطی شامل آزمون های کلوموگرف - اسمیرنوف و شاپیرو، ضریب همبستگی پیرسو، تی مستقل ، آنالیز واریانس و رگرسیون خطی چند متغیره در نرم افزار SPSS انجام شد.
یافته ها: آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که همه مولفه های 4 گانه چابکی شامل انطباق، انعطاف، شایستگی و پاسخگویی همبستگی مثبت قوی و معنی داری با فراموشی فعال دانش و ابعاد آن دارند (050/0 P <). بر اساس نتایج رگرسیون خطی، به ازای هر یک واحد افزایش، در فراموشی فعال دانش، نمره چابکی سازمانی به مقدار 47/1 واحد افزایش می‌یابد و به ترتیب بیشترین تاثیر فراموشی سازمانی بر ابعادچابکی؛ شایستگی به میزان 938/0،انعطاف به میزان 414/0، انطباق به میزان 322/0 و پاسخگویی به میزان 246/0 در واحد می‌باشد. اما ارتباط معنی داری بین چابکی سازمانی و متغیرهای دموگرافیک دیده نشد.
نتیجه گیری: نتایج مطالعه، نشان می‌دهد فراموشی فعال دانش، پیشگو کننده خوبی برای چابکی سازمانی است و افزایش فراموشی سازمانی منجر به افزایش چابکی سازمانی و تمام مولفه‌های آن می‌گردد. است.
کلیدواژه ها
فراموشی‌سازمانی،‌مدیریت دانش، یادگیری زدایی،چابکی،
وضعیت: پذیرفته شده برای ارسال فایل های ارائه پوستر